Oldalak

2013. április 1., hétfő

Használt Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D teszt - vélemény




A gyártó 1997-ben mutatta be Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D optikáját, amelyet még a mai napig gyártanak. A fém-üveg konstrukció tulajdonképpen a digitális korszakot megelőző időszak professzionális telezoomja volt.
Érzésre a Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D egy nagyon jól összerakott, súlyos darab – annak, aki a műanyag tubusokhoz van hozzászokva, szokatlan lehet a fogása. Az összerakás minőségére sem lehet panasz, az optika nem lötyög sehol, fogása minőségi hatást kelt.
Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D a tele zoom optikák között kiváló választás lehet, hiszen a zoom átfogása kompakt, a nagy-fix fényerő pedig lehetővé teszi a gyenge fényviszonyok között való fotózást, illetve gyönyörű mélységélesség érhető el vele.
Az optika képminőségére nem lehet panasz, de ha nincs feltétlenül szükség a f/2.8-as fényerőre, akkor a kromatikus aberráció és a vignettálás csökkentése, valamint az élesség és kontraszt növelése érdekében érdemes f/4-re lerekeszelni.


A Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D fókusza gyors és pontos – persze nem SWM. Ettől függetlenül az üveg akár akciófotózásra is alkalmas és az esküvői fotósok egyik kedvenc üvege.
Használt Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D kiváló alkalmas választás lehet azoknak, akiknek nincs pénzük 70-200-as optikákra (ide értve a 70-200 f/4 VR változatot) és nem hiányzik nekik a VR.
Használt Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D vásárlásakor figyeljenek a jellemzően előforduló back focus problémákra. Sajnos az AF-D változat esetében nincs lehetőség a fókusz kalibrálására! Fókusz probléma esetén sokat segíthet egyes (profi) vázak AF fine tune funkciója, amellyel lehet némi finomhangolást végezni. Az, aki biztosra akar menni, válassza a kicsit drágább, de egyébként optikai tulajdonságaiban nem jobb AF-S változatot.
A Nikon 80-200mm f/2.8 AF-D-ről elmondható, hogy akár professzionális célokra is kiválóan megfelel, a modernebb optikákhoz képest pedig csupán néhány kompromisszumot kell megkötni.  

2 megjegyzés:

  1. Ezt még gyártják? Ez biztos? Sehol sem láttam újonan... Érdekelne.

    VálaszTörlés
  2. Boltokban itthon nem lehet kapni, nepperek árulgatják - szerintem az Ebay-ről, illetve más forrásból szerzik be - elsősorban az USA-ból.

    VálaszTörlés