Oldalak

2013. március 30., szombat

Mire figyeljünk használt fotós felszerelés vásárlásakor



Sokan félnek attól, hogy használt fotós felszereléseket vásároljanak, éppen ezért csak új, garanciával rendelkező termékeket vásárolnak meg. Egy Nikon fényképezőgép esetében valóban komoly fegyvertény lehet egy (akár 3 éves) garancia, de cserébe meg kell fizetni a japán gyártó borsos árait.
A használt fotós felszerelések vásárlása ellen és mellett egyaránt lehet felsorakoztatni érveket, de a végső döntést általában a pénztárcánk vastagságának figyelembe vételével fogjuk meghozni. Használt, akár több százezer forintot érő felszerelés vásárlása nem az ördögtől való, de a következő fontos dolgokra azért oda kell figyelni.

Garancia:

Nagyon sok Nikon felszerelést még a garanciális időn belül adnak el. Sokan csak néhány munkára vesznek felszerelést, esetleg meggondolják magukat, ezért a vásárlást követő néhány hónap után eladják a felszerelésüket. Vannak olyan fényképezőgépek, amelyek 3 év garanciával rendelkeznek, így még akár egy 2 éves masina megvásárlásakor is védve érezhetjük magunkat. Persze egy felszerelés attól még lehet patika állapotban, hogy már lejárt a garanciája.

A felszerelés múltja:

Ha a kiválasztott felszerelés papírjai megvannak, az egyaránt jó az eladónak és a vevőnek is. Egyrészt az eladó így drágábban tudja eladni a portékáját, de a vevő is biztosabb lehet annak az állapotát illetően. Még a lejárt garancia papíron is lehetnek a múltban elvégzett javításokkal kapcsolatban olyan információk, amelyek hasznosak lehetnek az adás-vételkor.

A felszerelés állapota:

Használt felszerelés vásárlásakor győződjenek meg annak állapotáról! Erre érdemes olyan helyszínt és napszakot választani, ahol és amikor a rendeltetésének megfelelően ki lehet próbálni a felszerelést. Íme néhány tanács:

  • Vegyék jól szemügyre a felszerelést – keressenek rajtuk sérüléseket, kopás nyomokat.
  • Hasonlítsák össze az eszköz gyári számát a garancia jegyen található gyári számmal.
  • Próbálják ki a felszerelést! 
  • Szánjanak elég időt az állapot megvizsgálására, ne legyenek szégyenlősek, kérdezzenek az eladótól.
  • Kérjék el és próbálják ki a felszerelés összes tartozékát. 
  • Ha bizonytalanok, kérjék ki a Nikon márkaszerviz véleményét – egy néhány ezer forintos bevizsgálási költségért cserbe biztosak lehetünk a felszerelés állapotát illetően.

Írjanak adás-vételi szerződést:

Ahhoz, hogy egy előre nem látható probléma esetén érvényesíteni tudják a jogaikat – Pl.:lopott a felszerelés – érdemes írni egy adás-vételi szerződést, amelyben le lehet fektetni, hogy a kérdéses esetekben hogyan járnak el a felek, illetve nyoma lesz az adás-vételnek.

Számítsanak arra, hogy a felszerelések többsége nem lesz gyári állapotban, de cserébe az új áruk feléért, vagy akár még olcsóbban lehet hozzájuk hozzájutni. Sok eladó megpróbálja azt a látszatot kelteni, hogy gyári állapotú a felszerelése, ezért kicserélteti mondjuk a vázon a markolat gumírozását, vagy az objektíven a zoomgyűrű gumírozását – éppen ezért a túl jó állapotú, de koros felszerelés is lehet gyanús.
A fényképezőgépek esetében fontos a zárban lévő expozíció szám, amelyet néhány webes eszközzel, vagy programmal lehet ellenőrizni. Ilyen például a CameraSutterCount, amely egy fényképünkről megmondja, hogy az hányadik a sorban. Az expozíciós adatok sokat elmondanak egy fényképezőgép állapotáról, és itt is gyanús lehet, ha mondjuk egy 5 éves profi vázban csak néhány ezer expó van.
Ha már expószám: ne fetisizáljuk túlságosan ezt az adatot – ez egy infó a fényképezőgép állapotáról, de nem több. Attól, hogy egy váz zárszerkezetében van 30-40000 expó, még tökéletesen szolgálhat bennünket évekig, főleg ha egy profi vázról van szó – éppen ezért sokkal inkább fektessük a hangsúlyt a fényképezőgép állapotának és múltjának megismerésére.
Nikon felszerelések adás-vételével sok nepper foglalkozik, akiknek a többsége becsületes és több fórumon, illetve apróhirdetési oldalon évek óta jelen van. A nepperek is emberek, csak ők haszonnal próbálják adni-venni a portékáikat. Általában elmondható, hogy a nyereségük egy jó részét a vételkor realizálják, mert az eladói oldalon eléggé kötöttek az árak, éppen ezért a tőlük vásárlók kevésbé járnak rosszul. A nepperek között (is) azonban lehet néhány olyan is, aki lopott felszerelést próbál meg eladni, ezért legyenek körültekintőek.

Amint látják, használt fotós felszerelés vásárlásakor szembe kell nézni néhány kockázattal, de ha körültekintőek vagyunk, akkor jelentősen redukálhatjuk azokat. Én személy szerint azért pártolom a használt felszerelések adás-vételét, mert egy adott eszköz néhány éves használatával kevesebb veszteséget kell realizálnom, amikor eladom azt, és ehhez nem társul akkora kockázat a vevői oldalon, ha odafigyelek a vásárláskor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése