Oldalak

2013. március 18., hétfő

Hol késik a Nikon D400?



A Nikon D300-as 2007-es bejelentése óta sok víz lefolyt már a Dunán, és bizony eljárt az idő az első APS-C méretű CMOS szenzorral rendelkező igazi professzionális Nikon váz fölött. A Nikon D300-at a közvetlenül a Nikon D3 után jelentették be, és bizony arra számítottunk, hogy a Nikon D4 bejelentését követően megérkezik a Nikon D400 is.
Van azonban egy érv, amely a Nikon D400 bejelentése ellen szól, mégpedig az, hogy a gyártó marketing gépezete, illetve a fotósok többségének véleménye azt sugallja egy professzionális váznak mára full frames szenzorral kell rendelkeznie.
Korábban az APS-C méretű szenzorral rendelkező Nikon D200, majd az utód Nikon D300 bejelentését követően azt gondolhattuk, hogy ez a szenzorméret etalonná válik, és mindig lesz egy profi croppos váz a nagy testvérek mellett, de ez ma már nem biztos, hogy így van.
A Nikon D400 várható tulajdonságaival kapcsolatban a különböző rumor oldalak magasabb (24 megapixel körüli) felbontást, 51 pontos fókuszrendszert, időjárás álló vázat és nagyobb érzékenységet vártak, melyeket tulajdonképpen megkaptunk a Nikon D7100 személyében. A gyártó tehát jó magasra pozicionálta haladó fényképezőgépét, és jelenleg nem látni hova lehet beszorítani a Nikon D400-at.
A fentiek tekintetében joggal fel lehet tenni a kérdést, hogy szükség van-e egy új professzionális croppos vázra, hiszen a Nikon D600 személyében egy elérhető árú full frames váz került a piacra, az említett Nikon D7100 pedig talán túl jól sikerült.
A személyes véleményem, hogy bizalmat kellene szavazni a professzionális croppos vázaknak, hiszen mindig lesznek olyan fotósok, akik előnyben részesítik a kisebb szenzor adta 1,5x gyújtótávolság szorzót. Tehát hasonlóan gondolkozó fotóstársaimmal egyre várjuk a Nikon D400 bejelentését – de vajon meddig?

Szerk: 2016-ban végre megérkezett a Nikon D300 utóda, de nem a Nikon D400, hanem a Nikon D500 személyében, amelyről fogok cikket írni, ha már lesz számottevő jelentősége a használt dslr-ek piacán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése