Oldalak

2013. március 18., hétfő

Használt Nikon D300A Nikon 2007-ben mutatta be a Nikon D300-as modelljét, amellyel tulajdonképpen a Nikon D200 utódaként egy professzionális croppos vázat alkotott. A Nikon D300 etalonná vált, és akkoriban nem volt olyan APS-C szenzorral rendelkező másik váz, amely a közelébe érhetett volna.
A Nikon marketing gépezete a Nikon D3 testvéreként mutatta be a Nikon D300-at, és bizony sok tekintetben nagyon hasonlított egymásra a két fényképezőgép.
A Nikon D300 egy Sony fejlesztésű 12,3 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a gyártó elsősorban nem a felbontás növelésére, hanem a jobb képminőség elérésére törekedett. Ez sikerült is, hiszen a Nikon D300 csodálatos képminőséget produkált, még (akkor) magasnak számító érzékenység mellett is.
A Nikon D300 megkapta a Nikon D3-ban bemutatott 51 pontos fókuszrendszert – az említett 51 fókuszpont közül 15 keresztszenzoros. Lehetőség van egymezős AF használatára, amikor is az 51 fókuszpontból egyet használunk, és azzal állítunk élességet, illetve van lehetőség dinamikus AF használatára is, amikor a gép helyettünk dönti el, hogy hová szeretnénk helyezni a fókuszt. Az élesség állítás egyes objektívekhez finom hangolható (AF fine tune).


Persze a fényképezőgép egy sor más tulajdonságáról süt a profizmus: 150.000 expóra tervezett zárszerkezet, gyorsaság, 100%-os lefedettségű pentaprizmás kereső és a masszív váz mind- mind olyan tulajdonságok, amelyek akkoriban csak a legjobb vázakra voltak jellemzőek.
A fenti tulajdonságok miatt a Nikon D300 a riport, a sport és az esküvői fotósok kedvenc fényképezőgépévé vált, hiszen testre szabhatóságában és minőségében teljesen újat és egyedit hozott.
Használt Nikon D300 rengeteg van a piacon, habár ránc felvarrott változatát, a Nikon D300s-t még forgalmazzák (a videó funkción kívül tulajdonképpen ugyanaz a két váz). A Nikon D300 ma is egy profi váznak számít – akik nem akarnak, vagy nem tudnak full frame vázra váltani még ma is profi eszközként tekintenek rá.
Aki akar vásárolni egy professzionális minőségű vázat az bátran bizalmat szavazhat a Nikon D300-nak, ráadásul még abban az időszakban járunk, amikor az első tulajdonosok viszonylag kevés expóval próbálnak megválni ettől a csodálatos fényképezőgéptől – az új árának mintegy feléért.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Göd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése