Oldalak

2013. március 18., hétfő

Használt Nikon D300 teszt - vélemény



A Nikon 2007-ben mutatta be a Nikon D300-as modelljét, amellyel tulajdonképpen a Nikon D200 utódaként egy professzionális croppos vázat alkotott. A Nikon D300 etalonná vált, és akkoriban nem volt olyan APS-C szenzorral rendelkező másik váz, amely a közelébe érhetett volna.
A Nikon marketing gépezete a Nikon D3 testvéreként mutatta be a Nikon D300-at, és bizony sok tekintetben nagyon hasonlított egymásra a két fényképezőgép.
A Nikon D300 egy Sony fejlesztésű 12,3 megapixeles CMOS érzékelőt kapott, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a gyártó elsősorban nem a felbontás növelésére, hanem a jobb képminőség elérésére törekedett. Ez sikerült is, hiszen a Nikon D300 csodálatos képminőséget produkált, még (akkor) magasnak számító érzékenységek mellett is.
A Nikon D300 megkapta a Nikon D3-ban bemutatott 51 pontos fókuszrendszert – az említett 51 fókuszpont közül 15 keresztszenzoros. Esetében lehetőség van egymezős AF használatára, amikor is az 51 fókuszpontból egyet használunk, és azzal állítunk élességet, illetve van lehetőség dinamikus AF használatára is, amikor a gép helyettünk dönti el, hogy hová szeretnénk helyezni a fókuszt. Az élesség állítás egyes objektívekhez finom hangolható (AF fine tune).


Persze a fényképezőgép egy sor más tulajdonságáról süt a profizmus: 150.000 expóra tervezett zárszerkezet, gyorsaság, 100%-os lefedettségű pentaprizmás kereső és a masszív váz mind- mind olyan tulajdonságok, amelyek akkoriban csak a legjobb vázakra voltak jellemzőek.
A fenti tulajdonságok miatt a Nikon D300 a riport, a sport és az esküvői fotósok kedvenc fényképezőgépévé vált, hiszen testre szabhatóságában és minőségében teljesen újat és egyedit hozott.
Használt Nikon D300-ból már nincs olyan sok a piacon, ránc-felvarrott változata, a videós képességekkel ellátott Nikon D300s sem keresett már, helyüket pedig átvették a Nikon D7000, illetve annak az utód modelljei. Ennek a fényképezőgépnek a megvásárlását azoknak ajánlom, akik nagyon jó képminőségű fotókat szeretnének kiváló testre szabhatóság és gyorsaság mellett, de egyáltalán nem fontos nekik a mai modern kor adta vázak kényelme és szolgáltatásai. Ha valaki a "régi" vázak között keresgél, akkor kevés olyan eshetőség van, amikor nem a Nikon D300 a legmegfelelőbb választás a számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése