Oldalak

2012. július 30., hétfő

Használt Nikon D200


A Nikon 2005 második felében jelentette be a Nikon D200-as modelljét. Ekkor a Nikon D2-es széria már régen hadrendben állt, megjelent a belépőszintű Nikon D70 és a Nikon D50, így a Nikon D100-as leváltására már igen csak kellett egy masina, amely elfoglalhatja a középkategória trónját.
A Nikon D200-ban nem is kellett csalódnunk, hiszen ez a masina megkapta a Nikon D2-es széria sok professzionális tulajdonságát, vagyis a hasonlóan masszív vázat, a minőségi zárszerkezetet (100.000 expozícióra tervezett), a 3D Color Matrix II. fénymérést, a 10,2 megapixeles érzékelőt és az AI gyűrűt. A képminősége, a sebessége és a testre szabhatósága miatt a Nikon D200 a középkategória csúcsa lett, és nemcsak a haladó fotósok, hanem a profik is gyakran használták-használják.


A fentiek mellett a kornak megfelelően a Nikon D200 egy sor olyan szolgáltatást nyújtott, amely megkönnyítette a fotósok életét. Ilyen volt a nagyobb, és jobb LCD kijelző, a vezeték nélküli vakuvezérlés, és a gép már jobban tudott „kommunikálni” a régebbi manuális objektívekkel.
Az APS-C méretű CCD szenzor elé tulajdonképpen bármilyen Nikkor objektívet fel lehetett csavarni, persze figyelembe véve a kb. 1,5x szorzófaktort. A Nikon D200-nak, és a következő időszakban megjelenő DX-es objektíveknek köszönhetően tulajdonképpen biztossá vált, hogy az APS-C érzékelő méret szabvánnyá válik, és az is marad a jövőben.
A használt Nikon D200-asok igen jelentős szerepet töltenek be a használt DSLR piacon. A Nikon D300-as megjelenésével sok Nikon D200 került a használt piacra. A Nikon D200 ma is egy nagyon jó váznak számít, a ma kategória csúcsát jelentő Nikon D300-ra néhányan nem is cserélték le, mert úgy gondolták, hogy az új masina nem nyújt annyival több szolgáltatást, hogy megérje a váltás. Valóban, jobb objektívvel felszerelve a Nikon D200-al professzionális feladatokat is elláthatunk, de egy tartalék váznak még akár profiknak is ideális.
A kategória továbbfejlődésével (Nikon D400 várható megjelenése) a Nikon D200 még könnyebben elérhető lesz, aki most akar ilyen masinát beszerezni az most teheti meg, hiszen korban, elhasználtságban még olyan vázra tehet szert, ami megéri a befektetést néhány évre.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Veresegyház.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése