Oldalak

2012. július 30., hétfő

Használt Nikon D200 teszt - vélemény


A Nikon 2005 második felében jelentette be a Nikon D200-as modelljét. Ekkor a Nikon D2-es széria már régen hadrendben állt, megjelent a belépőszintű Nikon D70 és a Nikon D50, így a Nikon D100-as leváltására már igen csak kellett egy masina, amely elfoglalhatja a középkategória trónját.
A Nikon D200-ban nem is kellett csalódnunk, hiszen ez a masina megkapta a Nikon D2-es széria sok professzionális tulajdonságát, vagyis a hasonlóan masszív vázat, a minőségi zárszerkezetet (100.000 expozícióra tervezett), a 3D Color Matrix II. fénymérést, a 10,2 megapixeles érzékelőt és az AI gyűrűt. A képminősége, a sebessége és a testre szabhatósága miatt a Nikon D200 a középkategória csúcsa lett, és nemcsak a haladó fotósok, hanem a profik is gyakran használták.


A fentiek mellett a kornak megfelelően a Nikon D200 egy sor olyan szolgáltatást nyújtott, amely megkönnyítette a fotósok életét. Ilyen volt a nagyobb, és jobb LCD kijelző, a vezeték nélküli vakuvezérlés, és a gép már jobban tudott „kommunikálni” a régebbi manuális objektívekkel.
Az APS-C méretű CCD szenzor elé tulajdonképpen bármilyen Nikkor objektívet fel lehetett csavarni, persze figyelembe véve a kb. 1,5x szorzófaktort. A Nikon D200-nak, és a következő időszakban megjelenő DX-es objektíveknek köszönhetően tulajdonképpen biztossá vált, hogy az APS-C érzékelő méret szabvánnyá válik, és az is marad a jövőben.
A használt Nikon D200-asok már nem töltenek be olyan jelentős szerepet a használt piacon, mint korábban, mert már az őket leváltó Nikon D300-as sem számít modern, keresett váznak. Persze a Nikon D200 nagyon jó kis váz - sokan nem is cserélték le az akkor a kategória csúcsát jelentő Nikon D300-ra - de manapság már inkább azok keresik, akik olcsón szeretnének valamilyen haladó, két tárcsás és státusz lcd kijelzővel rendelkező masszív fényképezőgéppel fotózni. A Nikon D200 esetében is igaz, hogy sokuk profi fotósok által hadra fogott darab, ezért a vásárlásukkal nagyon körültekintőnek kell lenni.
A kategória továbbfejlődésével (a Nikon D400-nak volt egy várható megjelenése, amelyből végül Nikon D500 lett) egyszerre nagyon sok Nikon D200 került a használt piacra, de ez már lecsengett, így mostanság nem könnyű beszerezni egy ilyen masinát.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése