Oldalak

2012. július 28., szombat

Használt Nikon D2 széria teszt - vélemény


A Nikon D1-es széria után a Nikon D2-es széria piacra lépése egy új korszakot nyitott meg a digitális fényképezés korában. A Nikon D2-es széria gépei voltak az első olyan dslr-ek, amelyek tudásuk miatt kivívták még a szkeptikusok tiszteletét is. Gyorsaságban, felbontásban és képminőségben a Nikon D2 széria olyat hozott, amely már a professzionális felhasználók igényét is teljes mértékben kielégítette.
A Nikon D2-es széria első masinája a Nikon D2H volt, amely a Nikon D1H-t volt hivatott leváltani, de emellett a Nikon a Nikon D1X-eseket tovább forgalmazta. A Nikon D2H-nak nem szánnék túl nagy figyelmet, mert apróbb változtatásoktól eltekintve (kicsivel gyorsabb, és jobb az érzékenysége) ez a gép még nem ütött olyan nagyot.

 

Az igazán nagy változást a Nikon D2X hozta meg, amely 12,4 millió hasznos képpontos felbontásával hatalmas lépést tett előre. A Nikon D2X örökölte a Nikon D2H pozitív tulajdonságait, a relatíve könnyebb vázat, a sebességét, a 11 mezős automatikus élességállító rendszert, de ezt már sokkal nagyobb felbontással tette. A Nikon D2X egy új, CMOS APS-C méretű érzékelőt kapott, amely a nagyobb felbontás mellett, kevesebb zajt, szebb színeket és szebb kontrasztokat produkált. Emellett a Nikon D2X megkapta a 3D-Color Matrix Metering II fénymérést, amely helyesebb expozíciót eredményezett. Az új váz USB2 csatlakozást kapott, illetve már vezeték nélkül is át lehetett tölteni róla a képeket.
A Nikon D2X egy ízig-vérig professzionális dslr, amely rengeteg profi fotóst csábított át a filmesek táborából. Színre lépésével megkezdődött a dslr-ek egy olyan kora, ahol már a profik is szinte kompromisszumok nélkül tudtak dolgozni.

A mai használt dslr piacon a Nikon D2 széria még előkelő helyet foglal el. Professzionális váz révén nem került belőlük tömkelegével forgalomba, de használt Nikon D2X-ből azért van a piacon. A Nikon D2 széria egyéb gépei, mint a Nikon D2H, a Nikon D2Hs, valamint a Nikon D2Xs hasonlóan kelendőek. Egy használt Nikon D2X ma is alkalmas lehet professzionális feladatokra, főleg ha nem akarunk, vagy nem tudunk megfizetni egy full frame-es vázat, illetve jellemzően nem kell magas érzékenység mellett fotóznunk.. A használt Nikon D2 szériából azonban könnyen kerülhet a kezünkbe olyan darab, amellyel már sok fénykép készült, illetve amely már többször cserélt gazdát, ezért vásárláskor alaposan tájékozódjunk, esetleg kérjük ki a márkaszerviz véleményét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése