Oldalak

2012. július 28., szombat

Használt Nikon D100 teszt - vélemény


Amikor a Nikon 2002-ben bejelentette a Nikon D100-ast, akkor még ezt a masinát egyértelműen belépő szintű dslr-nek nevezték. Később, ahogy a modellpaletta szélesedett, és ahogy a Nikon D100 öregedni kezdett, az utódra, a Nikon D200-ra már a fél professzionális jelzőt aggatták. A Nikon F80-as vázról mintázott Nikon D100-ra az akkor strapabírónak számító, por és ütésálló váza, valamint a tudása miatt így utólag rá lehet aggatni a fél professzionális jelzőt.
A Nikon D100 egyértelműen a Canon Eos D30 vetélytársaként született meg, de a Nikon marketingeseinek oda kellett figyelnie, mert a Nikon D1x-szel modell frissített Nikon D1 széria mellé is komoly konkurenciát állítottak. Nem tagadás a Nikon D1x sokkal jobb gép volt a Nikon D100-nál, de a Nikon D100 a kedvezőbb ára elcsalogathatott néhány lehetséges Nikon D1x vásárlót. A kulcs pedig az árcédulák keresésénél volt elásva, mert a Nikonnak nem titkoltan az volt a célja, hogy egyre szélesebb rétegeket csalogasson a dslr felhasználók körébe.


Előd nélkül a Nikon D100-ast csak a Nikon D1 szériával lehet összehasonlítani. A Nikon D100-asnak 6,3 megapixeles felbontású érzékelője volt, amellyel előtte járt a Nikon D1 szériának, de persze ez egy elhanyagolható, apró különbség. Ami a Nikon D1 felé billentette a mérleget az, hogy a Nikon D100-nak csak 1/180 volt a vaku szinkron sebessége, illetve minden tekintetben lassabb volt a Nikon D1 szériás gépeknél.
Összességben azonban elmondható, hogy a Nikon nagyon betalált a Nikon D100-al és valóban sikerült egyre szélesebb felhasználói kört elérnie. A képek minőségében nem sok különbséget találunk a Nikon D100 és egy Nikon D1 széria gépei között, itt a különbséget a jobb minőségű objektívek jelenthetik.

Ma a használt dslr piacon nincs nagy jelentősége a Nikon D100-nak. A használt Nikon D100-asok koruk miatt nem kelendőek, szoftveres tulajdonságaik elavultak. Ám azoknak, akik szeretnek RAW formátumban fotózni tökéletes lehet egy használt Nikon D100. Ezt a masinát bátran ajánlom azoknak, akik most ismerkednek a digitális fényképezéssel, és nem szeretnének sok pénzt költeni egy dslr-re. Mivel azonban a Nikon D100 már egy nagyon régen kifutott modell a vásárlásnál nagyon körültekintőnek kell lenni, és érdemes a márkaszerviz tanácsát is kikérni. A Nikon D100 azok számára is érdekes lehet, akik gyűjtési szándékkal vásárolnak fényképezőgépeket, hiszen a kora és a jelentősége arra predesztinálja, hogy ott legyen egy gyűjteményben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése