Oldalak

2013. február 20., szerda

Használt Nikon D80 teszt - vélemény



A Nikon D80 modellt 2006-ban jelentette be a gyártó, amikor a Nikon D200 már régen hadrendben állt, az azonos – haladó kategóriában lévő Nikon D70(s) pedig már kezdett elavult fényképezőgéppé válni. A gyártó szokásoknak megfelelően az előd (Nikon D70) és az eggyel magasabb kategóriában lévő váz (Nikon D200) közé lőtte be a Nikon D80-ast.
A piaci trendeknek megfelelően a gyártó emelt a felbontáson, így elhagyta a sokat megélt, 6,1 megapixeles Sony 413-as érzékelőt, és helyette egy 10,2 megapixeles felbontású APS-C méretű CCD érzékelőt kapott a Nikon D80. A felbontás növelése mellett azonban az volt az igazi előrelépés, hogy az érzékenységet 1/3 lépésben, tehát sokkal testhezállóbban lehetett változtatni.
A Nikon D80 megkapta a Nikon D200 néhány szolgáltatását, mint a 3D színes mátrix II fénymérés, de a zárszerkezet zárideje lassabb (1/4000) lett. Jó hír, hogy nagyobb lett a kereső, és az LCD kijelző, jobb lett az akkumulátor, csökkent a vakuszinkron idő, valamint USB 2.0 kapcsolatot is támogatott a masina.


A Nikon D80 már végre portrémarkolatot is kapott, amely az MB D80 névre hallgat – segítségével nemcsak kényelmesebben fotózhatunk portréállásban, de a markolat gyorsabb sorozatfelvételt is támogat, valamint a további akkumulátoroknak köszönhetően több fénykép készíthető vele.
Összességében elmondható, hogy Nikon D80 anélkül hozta a várva-várt eredményeket, hogy a Nikon D200-nak konkurenciája lett volna, viszont a haladó fotósokat levette a lábukról. A Nikon D80 bemutatásával jelezte a gyártó, hogy igen is komolyan veszi a közép kategóriát, amelyre azonban már igencsak ráfért egy modellfrissítés.
A Nikon D80 egyre inkább veszíti el a jelentőségét a használt piacon, mert egyrészt az utód Nikon D90 sem egy mai masina, ráadásul a haladó szegmensben lévő Nikon D7000 modellek elveszik előlük a figyelmet. Ma egy Nikon D80 kiváló tanuló váz lehet, de helyette inkább javasolnám a használt piacon egy árban lévő utód, a  Nikon D90 megvásárlását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése