Oldalak

2013. február 21., csütörtök

Használt Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G IF-ED DX objektív

A japán gyár 2004-ben mutatta be kiváló alapzoomját, a Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G IF-ED DX objektívet, amelyet elsősorban a Nikon D70 mellett, kit objektívként árusítottak.
Az APS-C vázakra tervezett objektív gyújtótávolsága 27-105 mm-nek felel meg, és ez a 3,8 szoros átfogás igazán kompakt használatra teszi alkalmassá– legyen szó táj, épület, vagy éppen portré fotózásról.
A Nikon 18-70 SWM motort kapott, amely halk, gyors és pontos élességállítást tesz lehetővé – ebben a tulajdonságában az optika a legjobbak közé tartozik.
Az alacsony szórású lencsetagnak köszönhetően szinte csak a legtágabb rekesznyíláson találhatunk némi kromatikus aberrációt.
Az üveg minden gyújtótávolságon alacsony peremsötétedéssel rendelkezik, amely lerekeszelve szinte teljesen elmúlik.


Nagylátószög esetén némi hordótorzítás, tele állásban pedig némi párnatorzítás jellemző, de az (alap)zoomátfogásnak köszönhetően ez nem jelentős.
Az objektív összeszerelési minősége hagy maga után kivetni valót – mondhatni ez a gyenge pontja, mert minden gyújtótávolságon kotyog, ami nagyon olcsó hatást kelt.
A Nikon 18-70 egész jó minőségű, éles képeket produkál, de minden esetre érdemes legalább 5.6-ra lerekeszelni.
Más alapzoomokhoz hasonlóan a Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G IF-ED DX zoomátfogásának pont az az előnye, mint ami a hátránya, vagyis az, hogy nagylátószögű és tele állásban is nagyon általános célra használható, főleg portréállásban ne várjunk tőle csodát, mármint ami a mélységélességet és a háttér elmosódást illeti.
A használt Nikkor AF-S 18-70mm f/3.5-4.5 G IF-ED DX objektívek nem töltenek be jelentős szerepet a használt piacon, de a fórumokon, az apróhirdető és aukciós oldalakon rendre felbukkan egy-egy példány. Bolti forgalomban már nem kapható ez az üveg, de még mindig fel lehet lelni néhány megkímélt darabot a (volt) új ár harmadáért.
Ezt az optikát azoknak ajánlanám, akik a fotós táskájukban szeretnének tudni egy megbízható, olcsó, általános célokra használható lencsét, de portrézáshoz mindenképpen érdemes mellé tenni legalább egy fix 50 mm-es objektívet is.
A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Kistarcsa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése