Oldalak

2012. július 28., szombat

Használt Nikon D1 széria teszt - vélemény


A Nikon D1 a digitális fényképezés egyik első meghatározó fényképezőgépe volt. A Nikon D1 volt az első dslr, amely arra a lépésre késztette a professzionális fotósok táborát, hogy a filmes technológiáról a digitális technológiára váltsanak. Sokan szkeptikusak voltak a digitális gépekkel szemben, de a Nikon marketing fogásainak, és persze a Nikon D1-nek köszönhetően egyre több profi gyarapította a Nikon dslr rendszert használók táborát.
A Nikon D1 elsősorban azokat vonzotta, akik a hagyományos filmes, cserélhető objektíves tükörreflexes gépeik mellé szerettek volna valamilyen kiegészítő felszerelést. A Nikon D1 2,7 megapixeles felbontásával ugyanis az 1999-es és a 2000-es években csak inasa lehetett a filmes Nikon F5-nek.
A Nikon D1 a Nikon F5 vázára épült, és a későbbiekben is megtapasztalhattuk, hogy a professzionális Nikon dslr gépek a Nikon F5 vázát kapták meg. A Nikon D1 idejében még furcsák voltak azok a kezelőszervek, amelyeket a mai Nikon dslr gépeken már megszoktunk.
A robusztus Nikon D1 teljes mértékben professzionális felhasználásra tervezett dslr. A nehéz vázat könnyebb egyensúlyban tartani, a fényképezőgép még mai is hihetetlenül gyorsnak számít, megfelelő körülmények között pedig hihetetlenül jó fényképeket lehet készíteni a Nikon D1 segítségével. 


A Nikon D1 egy majdnem APS-C méretű CCD érzékelőt kapott, amely az akkoriban hihetetlennek tűnő ISO 1600-as érzékenységet is tudta (szoftveresen az ISO 6400-at). Persze magas érzékenység mellett a Nikon D1 még nagyon zajos fényképet produkált, de ezek az új perspektívák vonzották a profi fotósokat. Ami pedig tovább emelte a Nikon D1 ázsióját az a hihetetlenül megbízható 3D Mátrix fénymérés volt.
A Nikon F bajonettre már szinte minden Nikon lencsét fel lehetett csavarni, azt azonban figyelembe kellett venni, hogy a kisebb CCD érzékelő miatt az objektíven megjelölt gyújtótávolság valamivel több, mint 1,5-szörösre nőtt. Ezt egyébként mára megszokhattuk az etalonná váló APS-C méretű érzékelővel rendelkező gépeknél.
Akadtak persze problémák a Nikon D1-el. Úttörő gépként még nem volt kifinomult a kezelőrendszere, bonyolult volt a menürendszere, és az automatikus fehéregyensúly állító rendszere sem működött tökéletesen.
A Nikon D1 volt a vezető japán gyár egyik első kapavágása a dslr-ek területén. Az akkor felmerülő problémák a későbbi modelleken finomodtak, vagy teljesen megszűntek, így a Nikon D1-nek is köszönhetően a dslr-ek letaszították a filmes társaikat a trónról.

Ma a használt dslr piacon a Nikon D1 nem tölt be jelentős szerepet, kevés használt Nikon D1 van forgalomban. A Nikon D1 tudása ma már nem tűnik vonzónak azok számára, akik használt Nikon fényképezőgépet keresnek. Pedig a Nikon D1, főleg a modellfrissítés után átkeresztelt Nikon D1x és Nikon D1h kiváló választás lehet azok számára, akik megelégszenek az alacsony felbontású, de jó minőségű képekkel. Akik ma egy használt Nikon D1-est vásárolnak, azok sok tekintetben még ma is professzionális dslr-t tudhatnak magukénak, de mostanában inkább a gyűjtők keresik őket.

A cikket készítette: Torzsa Lajos - esküvői fotós Dunakeszi.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése