Oldalak

2013. április 30., kedd

Használt Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D teszt - vélemény



A gyártó 1999 és 2007 között forgalmazta Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D optikáját, amely ebben az időszakban a márka professzionális alapzoomja volt. Erről az üvegről már a kézbe vételkor is süt, hogy egy profi darab, hiszen a mérete és a súlya nagyon meggyőző, csakúgy, mint az összeszerelési minősége.
Az optika fix, 2.8-as fényereje is arról tanúskodik, hogy egy profi üvegről beszélünk – ezzel a rekesznyílással akár rosszabb fényviszonyok között is fotózhatunk.
A Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D élességére nem lehet panaszunk, hiszen már a legnagyobb rekesznyíláson is éles képet ad – ekkor talán csak a nem túl jelentős kromatikus aberrációtól és vignettálástól kell tartanunk. Ha csupán az élességre koncentrálunk, akkor portré tartományban, a legnagyobb zoomállásban érdemes az optikát f/4 értékre lerekeszelni a kiváló eredmény érdekében.
Az optika alacsony színszórású lencsetagot tartalmaz, amely segít csökkenteni a kromatikus aberrációt, illetve szebb, kontrasztosabb képet ad.


A Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D SWM motorral rendelkezik, amely gyors, pontos és halk élességállítást tesz lehetővé. Ebben a tulajdonságában az optika verhetetlen, még a mai kívánalmaknak is megfelel.
Az optika talán egyetlen hátránya, hogy a látószöge nem túl kompakt, főleg a legszélesebb 28mm-es gyújtótávolsága nem elég széles – még FX-en sem. Az utód Nikon 24-70 f/2.8 FX AF-S G ED üvegen már kiküszöbölték ezt a csorbát.
Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D nem túl sok van a használt piacon, már csak azért sem, mert profi optika révén kevesen engedhették meg maguknak, hogy megvásárolják. Néhány darab azonban fellelhető, és közöttük lehet még találni jó állapotban lévő darabokat. Vásárlás előtt azonban mindenképpen ajánlom, hogy a Nikon szakszerviznél vizsgáltassák be az optikát.
Használt Nikon 28-70mm f/2.8 AF-S D vásárlását azoknak ajánlom, akik viszonylag mérsékelt áron szeretnének hozzájutni egy a mai mezőnyben is profinak számító optikához. Ha javasolhatom, akkor mindenképpen FX vázhoz válasszák ezt az üveget – egy Nikon D3, vagy egy Nikon D700 vázon nagyon jól fog muzsikálni, de ha nincs szükség széles látószögre, akkor természetesen DX vázra is fel lehet csavarni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése