Oldalak

2013. március 14., csütörtök

Használt Nikon AF-S 50mm f/1.8G teszt - vélemény



A Nikon 2011-ben mutatta be a Nikon AF-S 50mm f/1.8G objektívét, amelyet rá lehet csavarni croppos és full frame vázra is. A gyártó tehát a Nikon AF 50mm f/1.8D mellett forgalmaz még egy ugyanolyan fényerejű és gyújtótávolságú optikát, amely számomra nem igazán érthető.
Ha a két objektívet összehasonlíthatjuk, akkor megállapíthatjuk, hogy ugyan egy ligában játszanak, de a G változat minden tekintetben jobb és mindössze negyedével drágább a D változatnál.
A Nikon AF-S 50mm f/1.8G összeszerelésére nem lehet panasz, de ha kézbe vesszük, egyértelművé válik, hogy egy amatőr optikát tartunk a kezünkben, hiszen az egész egy könnyű kis műanyag tubus.
Az SWM motornak köszönhetően az élességállítás pontosabb, gyorsabb és halkabb, mint a D változatnál, az aszferikus lencsetagoknak köszönhetően pedig a képminőség is jobb valamelyest.


A Nikon AF-S 50mm f/1.8G már 1.8-as rekeszen elfogadható, 2.8-as rekeszen pedig tű éles képeket produkál. Ezzel a rekesz beállítással DX vázon már a kromatikus aberráció és a vignettálás is elhanyagolható.
A Nikon AF-S 50mm f/1.8G használt piacról való beszerzését nem ajánlom, mert ez az üveg nagyon jól tartja az árát és 10-20%-os spórolás nem éri meg a használt felszerelés rejtette kockázatot. Persze ha szerényebb költségvetéssel gazdálkodnak, akkor inkább egy használt Nikon AF-S 50mm f/1.8G beszerzését javaslom egy új Nikon AF 50mm f/1.8D helyett.
A Nikon AF-S 50mm f/1.8G évekig hű társa lehet azon fotósoknak, akik költségtudatosan választják meg a felszerelésüket, hiszen ez az üveg ár-érték arányban talán a legjobb a piacon. Persze egy full frame vázra inkább egy Nikon AF-S 50mm f/1.4G optikát csavarnék fel…

2 megjegyzés:

  1. Nem ua. a két objektív, ezt te is nagyon jól tudod. Van akiknek életbe vágó, a tűéles képhez az automata fókusz állítás. Ez egy D40-el, motor nélküli objektívvel nem kivitelezhető!

    Meg van tehát a miértje, hogy miért is van a piacon két nagyon hasonló objektív.

    VálaszTörlés
  2. @ Adam Bardocz

    Teljes mértékben igazat tudok adni neked.

    Ami számomra igazából érthetetlen, hogy miét forgalmaz a gyártó gyakorlatilag azonos áron két egyforma tulajdonságú optikát. A D változat persze olcsóbb, és ez egy érv lehet mellette a vásárlásnál, viszont kevésbé tartja jól az árát, így amit a vásárlásnál nyerünk, azt bukhatjuk az eladásnál.

    VálaszTörlés