Oldalak

2013. január 12., szombat

Használt Nikon D50A gyártó 2005-ban mutatta be Nikon D50-es modelljét, amely a Nikon termékpalettájának tovább tagolódását jelentette. Ebben az időszakban a Nikon D2-es széria, a Nikon D200 és a Nikon D70 jelentette a Nikon palettáját, amelyen a Nikon D50 a belépő szintet jelentette.
Ha a Nikon D70 volt az első modell, amelyet a gyártó a hobbi fotósoknak szánt, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a Nikon D50 lett az első fényképezőgép, amelyet azoknak készített a gyár, akik a kompakt fényképezőgépüket szerették volna lecserélni.
A Nikon D50 a Sony 413-as, 6,1 megapixeles APS-C méretű CCD érzékelőt kapta, mint a Nikon D70 és a Nikon D100-as modellek. A Nikon D50-el ugyanúgy ISO 200 és 1600 érzékenység mellett lehet fotózni, de az érzékenységet csak 1 Fé lépésenként lehet állítani. 
A Nikon D50-hez, hasonlóan a Nikon D70-hez a Nikon F bajonettes optikái helyezhetőek fel, és a benne lévő fókuszmotornak köszönhetően azokon az objektíveken is működik az autófókusz, amelyekben nincs szervomotor.
Ha különbséget szeretnénk tenni a Nikon D70 és a Nikon D50 között, akkor azt kell leszögeznünk, hogy a Nikon D50 egy kevésbé testre szabható váz, ami érthető, hiszen a kompakt fényképezőgépeiket leváltó fotósoknak szánták.
A jól bevált érzékelőnek köszönhetően a Nikon D50-el is csodálatos képeket lehetett készíteni, és a gép az akkori viszonyok között tulajdonképpen a kompromisszummentes fotózást tette lehetővé.
Ma a Nikon D50 a Nikon D70-eshez hasonlóan nem tekinthető modern váznak. A digitális fotózás úttörőjeként ezek a fényképezőgépek hordoztak magukban olyan gyermekbetegségeket, amelyeket a későbbi modellek megjelenésével tudtak csak kiküszöbölni. Ilyen gyermekbetegség lehet a moiré, vagy éppen a pontatlan fénymérés.
Használt Nikon D50-el ritkán találkozunk, és ezek a vázak nem is töltenek be jelentős szerepet a használt piacon. Ezek a fényképezőgépek már korosak, és nem olyan strapabíróak, mint például a Nikon D100-as, így vásárlásukba nem érdemes pénzt fektetni, helyette inkább egy Nikon D40-est, vagy Nikon D60-ast ajánlanék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése