Oldalak

2012. szeptember 1., szombat

Használt Nikon D40 teszt - vélemény


A Nikon 2006-ban jelentette be a Nikon D40-es modelljét, és a cég ekkor fejezte be a Nikon D50-es gyártását. Ekkorra a Nikon már igyekezett minél jobban tagolni a termékpalettáját, és a Nikon D40-es modellből egy belépő szintű vázat faragtak. Ezzel a modellel a gyártó valóban az amatőr fotósokat akarta megszólítani, a költségek lefaragása érdekében pedig bevállalták, hogy a masina a Sony 413-as 6,2 megapixeles régi érzékelőjét rakják bele. A Nikon D40-es tehát nem hozott semmi újat, de relatíve olcsó árával több ember számára elérhetővé tette a dslr-el való fotózást.
Mint írtam a Nikon D40-es 6,2 megapixeles APS-C méretű CCD érzékelőt kapott (ez volt a Nikon D50-esben és D70-esben is), amellyel a gyártó nem követte a „megapixel háború” által diktált trendet. Az érzékelő felbontása ugyan nem növekedett, de így a képzaj számottevő növekedésére sem lehetett számítani, és bizony a Nikon D40-essel kiváló minőségű képeket lehetett készíteni.


A váz kevésbé volt testre szabható, a kezelőszerve is sokkal egyszerűbb volt – láthatóan arra készült, hogy minél többet használják automata üzemmódban. A váz mérete és tömege is csökkent, a fogása valamivel rosszabb lett, de cserébe egy sokkal nagyobb felbontású (230000 pixel) LCD képernyőt kapott.
A Nikon D40 nem rendelkezett AF motorral, így csak az AF-S optikák használatakor működött az autófókusz. Ez 2006-ban szokatlan volt, de ezt követően megszokhattuk, hogy a belépő szintű masinákból kimarad az AF motor. A Nikon D40-hez 18-55 mm-es kit objektívet is lehetett kapni, amely a legtöbb amatőr fotós igényét ki tudta elégíteni.
A használt Nikon D40-esek nincsenek túl nagy számban a használt piacon. Ma ez a váz ugyan elavultnak számít, de ha megelégszenek a relatíve kisebb felbontással, és nem hiányolják az új belépő szintű DSLR-ek videó funkcióját, akkor egy használt Nikon D40-es kiváló választás lehet. Aki pedig nagyobb felbontású képeket akar, az választhatja a Nikon D40x-et, amelyből szintén kevés van a használt piacon.
Használt Nikon D40-es vásárlását azoknak ajánlom, akik olcsón szeretnének digitális tükörreflexes fényképezőgéphez jutni. A mai igényeknek ráadásul sokkal jobban megfelel egy Nikon D40-es tudása, mint a korábban feljebb pozicionált Nikon D1, Nikon D100 és Nikon D70 vázaké, de az is igaz, hogy ez a váz nem tudja felvenni a versenyt mondjuk a ma már szintén elavultnak számító, de a használt piacon gyakorlatilag ugyanannyiba kerülő Nikon D60, Nikon D3000, vagy Nikon D5000 modellekkel.
Használt Nikon D40-es vásárlásakor is figyeljenek a váz expo számára. Miután ezeket a vázakat nem profi felhasználásra szánták, a tulajdonosaik általában megkímélték őket, ezért igen jó állapotban lévő masinákra is szert lehet tenni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése